Skallfasetter

Hva er skallfasetter?

Skallfasetter er vanlig form for kosmetisk tannpleie. En fasett er et tynt skall, laget av keramisk materiale eller kompositt. Misfargede tenner, ujevnheter eller en skadd tann kan endres med denne formen for estetisk tannbehandling. Fasetter kan også benyttes dersom man ønsker å lukke eller redusere mellomrom mellom fortennene.

Hvordan fremstilles skallfasetter?

Skallfasetter fremstilles individuelt for hver enkelt tann. Dette gir en perfekt passform. Fasettene fremstilles på følgende måte:

  1. Tannlegen fjerner eventuelle gamle fyllinger i tannen og sliper bort den delen som skal dekkes av skallfasetten.
  2. Det tas avtrykk av tennene (gjerne digitalt)
  3. Tannteknikkeren fremstiller fasetten med fasong og farge mest mulig etter pasientens ønske. Dette tar ca. 2 uker. Pasienten får en midlertidig løsning.
  4. Skalfasettene blir limt godt fast og resultatet blir svært naturlig.

Skallfasetter fremstilles i hovedsak til fronttenner.

Hvor lenge varer en skallfasett?

En fasett kan vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan påvirke levetiden:

Brudd av porselen– ved tygging kan en fasett bli utsatt for store krefter. Uheldig belastning
KAN over tid føre til at deler av porselenet knekker av.

Karies– Det kan IKKE bli hull i selve fasetten, men det kan bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Dersom hullet er stort må fasetten erstattes med ny fasett eller en krone. Et lite hull kan repareres med kompositt/ plastfylling.

Fasett som løsner– En fasett bondes på med et meget sterkt lim, men det forekommer i sjeldne tilfeller at den allikevel løsner. Ofte kan denne limes på plass igjen. Ta den derfor med til tannlegen så snart som mulig.

Hvordan ta best vare på skallfasetten?Bruk tannbørsten grundig, men skånsomt mot tannkjøttskanten. Dette er for å unngå at tannkjøttet skades og trekker seg tilbake.

Bytt tannbørste ca hver 3-mnd. En slitt tannbørste er lite effektiv.

Gjør rent mellom tennene minst 1 gang pr. dag.

Unngå småspising mellom måltidene og reduser inntak av sukkerholdig mat og drikke.

Skyll med fluor 0,2% helst hver kveld etter tannpuss. Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig for å forebygge karies.

Hva koster en skallfasett?

Pris på skallfasett er dyrere enn behandling med en keramisk krone. Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk vanskelig, både for tannlegen og tannteknikeren. Vi gir derfor pasienten et skriftlig kostnadsoverslag før behandlingen.