Tannbleking

Alt du trenger å vite om tannbleking

Er du klar for å få det smilet du alltid har drømt om? Tannbleking er en løsning for å bli kvitt flekker og misfarging, og for å få et hvitere, mer selvsikkert smil. Men før du begynner å lete etter raske løsninger er det noen ting du bør vite om tannbleking.

Hvorfor blir tenner misfargede?

Tannmisfarging har flere årsaker som kan beskrives som eksterne, interne og aldersrelaterte. Ekstern misfarging er misfarging som kommer fra utsiden, f.eks. med mat og drikke, som bygges opp over tid på overflaten av tennene. Intern misfarging arbeider seg enda dypere inn i emaljen og forårsaker misfarging som ikke kan fjernes ved en vanlig rengjøring hos tannlegen. Intern misfarging kan kun fjernes ved å bruke blekeprodukter. Aldersrelatert tannmisfarging er nøyaktig det det høres ut som. Over tid vil dentin (overflaten bak emaljen) gulne. Denne misfargingen vil etterhvert vises gjennom overflaten av tannen og forårsake en gul tone. Aldersrelatert tannmisfarging forårsakes både av interne og eksterne flekker som er blitt bygget opp over tid. Misfarging av tennene forårsakes i de fleste tilfeller av følgende:
  • Drikkevarer som kaffe, te, mørk brus og rødvin.
  • Tobakk, gjelder både sigaretter og snus
  • Dårlig munnhygiene. For å bevare tennenes naturlige hvithet bør man opprettholde god munnhygiene.
  • Det finnes visse sykdommer som kan oppstå i livmoren og under tannutviklingsårene hos barn som forårsaker misfarging. Noen sykdommer og kreft hos voksne kan også ha en misfargende effekt.
  • Barn og voksne som har opplevd traumer i eller rundt munnen kan legge merke til misfarging. Dette kan skje ved slag eller fall mot tennene hvor roten på tannen har dødd eller blitt skadet.
  • Noen former for medisiner forårsaker misfarging, som medisiner mot høyt blodtrykk, tetracyclin og kjemoterapi.
  • For mye fluor. Også kalt «fluorose» kan gi misfarging.
  • Man kan være genetisk predisponert for misfargede tenner.

Ting å tenke over før tannbleking

Du må begynne med en sunn munn

Tannbleking bør først vurderes når du vet at det ikke foreligger noen sykdommer eller skader i munnen. Det kan være skadelig å forsøke å bleke tenner som ikke er i god form. For det første vil sannsynligvis ikke blekingen møte forhåpningene dine, og for det andre er det sannsynlig at du vil oppleve en mye større følsomhet enn normalt. Dersom du opplever noe av det følgende, bør du avstå fra å få tennene dine bleket til situasjonen er løst:
  • Tannkjøttsykdom
  • Tilbaketrukket tannkjøtt
  • Eksponerte røtter
  • Karies
  • Skjeve tenner
  • Kroner (disse vil ikke la seg bleke)

Få en sjekk

Før du går i gang med tannbleking bør du konsultere deg med en tannlege for å finne ut om munnen din er sunn nok til å blekes. Dette kan gjøres ved en vanlig sjekk. Her vil tannlegen ta en titt på tannkjøttet og tennene dine for å bekrefte at du kan starte med behandling. Tannlegen vil også kunne fortelle deg hva slags type bleking du bør gjøre. Han vil gi tennene dine en god og nøye rengjøring for å etterlate et blankt, rent lerret slik at blekingen får best mulig effekt.

Du kan oppleve følsomhet

Når du har brukt et tannblekingsprodukt er det fullstendig normalt å oppleve noe følsomhet i tennene. Dette er forbigående, og varer vanligvis noen dager. Blekemiddelet kan imidlertid skade tannkjøttet permanent, dersom det blir liggende på tannkjøttet over tid. Det er derfor viktig å få fremstilt individuelt tilpassede blekeskinner hos tannlege.  

Resultater vil variere

Mange tror de vil gå inn med misfargede tenner og gå ut med et blendahvitt smil. Faktumet er imidlertid at resultatene vil variere. Hver munn er forskjellig, og hvert blekeprodukt kan gi forskjellige resultater. Hvor hvitt smilet blir etter én behandling vil avhenge av hvor misfargede tennene var til å begynne med og hvilket produkt som ble brukt for å bleke. Vi anbefaler i de aller fleste tilfeller hjemmebleking, da dette gir en gradvis endring av tennenes farge, for et mest holdbart resultat.  

Tannblekingsalternativer

 

Blekende tannkrem

Blekende tannkrem er sannsynligvis det mest populære valget når det kommer til tannbleking. Men fungerer det egentlig? Nei. Det er sant at blekende tannkrem kan fjerne små overflateflekker, men det kan også enhver annen tannkrem på markedet. Den eneste forskjellen er at spesielt blekende tannkremer kan forårsake følsomhet i tennene og tannkjøtt dersom de brukes for ofte. Ditt beste valg er å bruke blekende tannkrem sparsomt. Det er viktig å vite at denne tannkremen ikke vil fjerne misfarging som befinner seg under overflaten og som har befunnet seg der i lang tid.  

Blekestrips

Blekestrips har blitt mer og mer populært de siste årene, og det av god grunn: de fungerer. Men til hvilken pris? Blekestrips inneholder den viktigste ingrediensen for bleking: hydrogenperoksid eller karbamidperoksid – perfekt for å få hvite tenner. Den eneste ulempen er at disse stripsene som former seg langs tennene vanligvis kommer i kontakt med tannkjøttet. Følsomt tannkjøtt kan ikke håndtere disse stoffene og man kan ende opp med kjemiske brannsår på tannkjøttet. En annen ulempe ved blekestrips er det faktumet at de kun vil dekke den flate overflaten på tennene. Misfarging mellom tennene blir ikke inkludert ettersom blekemiddelet ikke vil kunne nå disse områdene. Over tid kan dette bli mer synlig, og du vil kanskje oppleve en sjenerende gulfarge rundt og mellom tennene.  

Profesjonell tannbleking

Dersom du trenger hvite tenner på dagen og ikke ønsker bryderiet med å gjøre det selv, kan det å få tennene dine bleket på profesjonelt vis hos tannlege være en vei å gå. For å få tennene dine profesjonelt bleket hos tannlege må du bestille et par timer som varer omtrent én time hver. Tannlegen eller tannlegeassistenten vil påføre karbamidperoksid direkte på tennene. Dette byttes ut ved jevne mellomrom inntil man oppnår ønsket resultat. En behandling tar vanligvis omtrent en time. Fordelen ved å få tennene profesjonelt bleket på tannlegekontoret er også at tannlegen eller tannlegeassistenten vil bruke et beskyttelsesdekke langs tannkjøttlinjen. Dette reduserer sjansen for følsomhet, og tannkjøttet ditt vil holde seg friskt og sunt. Vi anbefaler sjeldent klinikkbleking, ettersom man da må bruke sterkere kjemikalier, noe som øker faren for sensitive tenner.
Profesjonell tannbleking
Profesjonell tannbleking hos tannlege

Tilpassede blekeskinner

Tilpassede blekeskinner er antageligvis ditt beste valg når det kommer til bleking av tenner. Dette fordi de er perfekt tilpassede til din munn, slik at blekegeleen vil nå alle overflater på tennene og holde seg unna tannkjøttet. Det er to måter å gjøre dette på:
  • «Onesize-skinner».Disse brettene er ikke ideelle fordi de ikke er tilpasset deg og din munn. Dette betyr at skinnen lett kan være for stor eller for liten, og dermed ikke være i stand til å nå viktige områder på tennene dine mens blekingen foregår. Den kan også komme i kontakt med tannkjøttet og forårsake smerte. Disse skinnene er ikke like solide som de som lages profesjonelt, og har en tendens til å bli ødelagte eller miste sin form raskt.
  • Profesjonelle skinner. En profesjonelt tilpasset skinne blir til ved at tannlegen tar et avtrykk av tennene dine Da kan det lages modeller som er en nøyaktig kopi av tennene dine. Det flotte med disse skinnene er at de kan brukes resten av livet ditt. Alt du trenger å gjøre er å tilføre bleke-gel i skinnen. Disse skinnene kan være noe kostbare, men det er vanligvis en investering som vil vare livet ut.
Blekeskinner
Tilpassede blekeskinner

Ting du bør være oppmerksom på ved tannbleking:

Du bør:

  • Rådfør deg med tannlegen din for å finne ut om du kan bleke tennene. Før du begynner å bleke tennene dine, rådfør deg med tannlegen din. Han kan sjekke om tennene er sunne nok for bleking, og råde deg om hvilken metode du i så fall bør bruke.
  • Gå til regelmessig sjekk. Det å gå til tannlegen din for en rutinesjekk er utrolig viktig for tannhelsen. Spesielt dersom du prøver å få tennene dine bleket er det ekstremt viktig å holde munnen i god form. Ellers kan det oppstå problemer som hindrer deg i å fortsette behandlingen.
  • Følge instruksjoner. Du kan kanskje tro at det er OK å la blekegeleen virke lenger enn den skal for å akselerere blekingsprosessen, men dette kan faktisk forårsake alvorlig skade. Når det er sagt, følg alle instruksjoner som tannlegen har gitt deg (eller de som står på esken dersom du gjør det selv hjemme).

Du bør ikke:

  • Bleke når du er gravid eller ammer. Det finnes ikke nok forskning som underbygger at det er trygt å bleke tenner under graviditet – så unngå dette.
  • Bleke for ofte. Det å bleke tennene dine for ofte kan føre til mange følsomhetsproblemer som bidrar til ubehag og potensielle sykdommer i munnen.
  • Bruke utløpte produkter.De vil ikke fungere særlig godt.

Konklusjon

Det finnes flere alternativer når det kommer til tannbleking, og hvert alternativ vil ha fordeler og ulemper samt varierende resultater. Om du ønsker blenda-hvit smil eller bare noen nyanser hvitere tenner, ta en prat med tannlegen din før du begynner.